El vídeo de la collita 2010

PRODUCCIÓ

Al Mas Auró, collim les olives quan comencen a cambiar de verd a vermell, a mitjans de novembre. Podem esperar que durant les dues setmanes que dura la collita, les olives seguiran madurant, així que les últimes olives que collim ja sòlen ser de color púrpura o ja al negre de l’oliva completament madura.

La collita a Mas Auró és un afer familiar, i encara que acabem necessitant més mans de les que tenim, tothom hi participa, fins i tot els més petits.

Només es collen les olives de l’arbre. Les que estan al terra les deixem pels ocells. Guardem les olives dins de caixes ben airejades, per arrestar la fermentació, i les portem al trull abans que no passin les 48 hores. Això representa de 7 a 10 viatges al trull per temporada.

Quan arribem al trull, passem les olives a un gran contenidor, on les pesen. Després els hi treuen les



fulles, i renten les olives. Una vegada les olives son netes, passen pel molí, i queden fetes una polpa. Del molí van a una batidora que va barrejan la polpa perquè l’oli i els sòlids es vagin separant. Al cap de 20 minuts de barrejar, la polpa passa a una decantadora que separa i treu els sòlids, deixan només que passi l’oli i l’aigua natural que te l’oliva. Aquests líquids passen a una centrifugadora que separa l’aigua del oli.

Al cap d’un hora desde que ha començat el procés, comença a sortir l’oli d’oliva acabat, d’un color verd fluorescent que no dura més qu’un minut. És sempre molt emocionant veure les primeres gotes d’oli florir de les olives.

L’oli es passa a uns bidons que tornen cap al Mas Auró, per guardar-se dins un dipòsit d’acer inoxidable. L’oli s’embotella a mida que van entrant les comandes, per assegurar un mínim de temps en botelles.